Työn alla

Syksy Levillä – Lapissa

Mitä tehdä syksyllä Levillä?

Syksyn tullessa päivät lyhenevät, tulee sateisempaa ja yöpakkasia. Syyskuussa yöpakkasten jälkeen tunturi ja ympäröivä luonto värjäytyvät uskomattoman kauniiksi, saapuu ruska-aika. Monille Lapin-turisteille ruska on juuri se syy matkustaa Lappiin. Kuulaina syyspäivinä väriloisto onkin uskomaton elämys, jonka tunnelmaa on vaikea vangita valokuviin, se on itse koettava.

Ruskaretkelle on mukava mennä maastopyörällä, joille on runsaasti reittejä läheisillä tuntureilla. Kävelemälläkin pääsee moniin kauniisiin paikkoihin mm. Kätkän huipulle ja sieltä ihastelemaan maisemia aina Pallakselle ja Ylläkselle asti. Tulentekopaikkoja ja laavupaikkoja on useita. Syksyllä maastosta löytää mukavasti marjoja ja sieniä. Paikallisten poimimia marjoja on usein myös myynnissä Levin kylällä.

Syyslomakautta ajatellen Levi tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet harrastaa hiihtolajeja ja vaikka pyöräillä Levin upeissa maisemissa. Ensilumen latu avataan loka-marraskuussa. Talven ja kesän harrastukset sopivat samaan ajankohtaan.

Tunturissa vietetyn päivän jälkeen voi piipahtaa vaikka kylpylässä tai varata hieronnan. Syyskuussa on ravintoloilla iltaisin esiintyjiä ruskamatkailijoiden viihdykkeeksi.

Syksy (1.9.-30.11.)

Syksyn värit (syyskuu)
Syksyn lehtien värit ovat ehdottoman henkeäsalpaavat. Täydellinen tapa nauttia luonnosta, joka muuttuu eläväksi sekoitukseksi voimakkaita värejä, on lähteä luonnonpuistoon vaellukselle tai ehkä vain ottaa kuvia.

Ensimmäinen lumi (lokakuu-marraskuu)
Ensimmäinen lumi saapuu pohjoiseen loka-marraskuun aikana. Valkoinen viltti peittää maan, kun lämpötila laskee nollan alapuolelle. Se on silti optimaalinen aika retkeilyyn, koska aurinko luovuttaa silti osan lämmöstään päivällä.

Lapissa syksy on täynnä upeita lehtien värejä, jotka tekevät maisemista ehdottoman henkeäsalpaavan. Kesän lämpimät värit alkavat haalistua ja luonto valmistautuu tulevaa talvea varten. Kuvittele retkeilyä putouksen yläosaan ja vain katselemista ympärilleen ja hengittämistä luonnossa raikkaalla pohjoisella tuulen avulla.

Lapin kansallispuistot tarjoavat täydellisen ympäristön loppukesän ja syksyn alun nauttimiseen. Kauniit värit vaativat melkein viettämään aikaa ulkona. Syksyn myötä tulee aika korjua kesän aikana kasvaneita herkkuja. Valitse metsistä marjoja ja sieniä tai suunnata joille ja järville kalastusretkelle.

Yöjen tummentuessa ympäristö on optimaalinen todistamaan yhtä luonnon suurimmista ihmeistä, pohjoisvaloista. Luonnon oma näyttely yötaivaalla on ehdottomasti näkemisen arvoinen. Ja lokakuun lopulla voit alkaa ennakoida ensimmäisen lumen peittävän maan.