Työn alla

Talvi Levillä – Lapissa

Mitä kaikkea Levillä voi tehdä talvella?

Tule nauttimaan ainutlaatuisesta talvesta Napapiirin pohjoispuolella.
Talvi on Lapin vuodenajoista pisin, se alkaa yleensä lokakuussa ja voi kestää jopa noin 200 päivää. Levi sijaitsee Napapiirin pohjoispuolella, siksi täällä voit ihastella oikeaa kaamoksen pimeyttä lähes 50 päivän ajan. Kaamoksen aikana aurinko ei nouse lainkaan, mutta päivät eivät toki ole yönpimeitä. Kaamoksen jälkeen valoisuus ja päivien pituus lisääntyvät nopeasti.

Keskitalvella voi kirkkaina päivinä olla pakkasta jopa -15 – 25°C. Tähtikirkkaat yöt mahdollistavat revontulien (Aurora borealis, Northern Lights) näkemisen ja kuulemisen. Revontulien katseluun ei tarvita erityistä paikkaa, niitä voi nähdä ihan vaikka asuntomme parvekkeelta. Jos haluat kävellä n. 2 km löytyy mukavia katselupaikkoja esimerkiksi Kätkätunturin kupeesta katetulta Korkeaniemen laavulta tai Immeljärven jäällä kulkevalta kävelyreitiltä. Revontulien katseluun järjestetään myös ohjattuja retkiä ja voi niiden bongailua edesauttaa seuraamalla kännykällä Revontulivahdin ilmoituksia.

Levin talvi tarjoa kaikkea mahdollista talviaktiviteettia, mitä vaan voit kuvitella.
Täällä on upeat rinteet lasketella, lumilautailla ja pulkkailla. Tunturinrinteillä kiertää valmiita polkuja kävelyyn, lumikenkäilyyn, maastopyöräilyyn sekä juoksuun. Vauhtilajien kokemiseen löytyvät moottorikelkkasafarien, koiravaljakkoajeluiden sekä pororekiretkien järjestäjiä aivan Levin keskustan läheisyydestä.

Talvi on matkailun pääsesonkia Levillä, eikä ihme. Talvella uskomattoman kaunis luonto sekä lukemattomat mahdollisuudet harrastaa ja nauttia lomasta takaavat ikimuistoisen ja nautinnollisen kokemuksen.

Varaa Levi majoitus hyvissä ajoin varmistaaksesi juuri sinulle sopivan viikon.

KESKITALVI (6.1.-22.3.)

Uskalla lähteä luontoon nippinä päivänä tai nauttia rinteistä tai hiihtoladuista, kun se ei ole niin kylmä. Jos etsit lunta, tämä on sinulle oikea aika, kun pankit nousevat korkealle ja lumimyrskyt ovat yleisiä.

Uuden vuoden alkaessa päivät kasvavat, kun talven napayö hidastuu hitaasti. Vaikka napayö voi edelleen jatkua, valo alkaa aktiivisesti pimeyden läpi, luoden ainutlaatuisen ilmapiirin, jota ei voida kokea muualla.

Keskitalvella lumipankit nousevat majesteettisiin korkeuksiin ja vuoden lumisin aika kutsuu sinut ulkopuolelle hyödyntämään kaikkia Lapin tarjoamia aktiviteettimahdollisuuksia. Pehmeä jauhelumi ja lisääntyvä valo luo Lapin talven ihmemaata. Sen hämmästyttävää luonnetta voidaan tutkia esimerkiksi lumikengillä tai liukuvilla lumikengillä, jotka ovat ihanteellisia käytettäväksi jauhe lumessa. Lappilaisen luonnon ihmettelemisen lisäksi voit kokea nopeuden jännityksen myös poronmatkalla, huskysafarilla tai lumikelkailulla.

Lapin keski-talvi ja päivien pidentyminen ovat vertaansa vailla, ja ne kannattaa todella hyödyntää irti.

KEVÄTALVI (23.3–12.4.)

Varhainen kevät (maaliskuu-huhtikuu)
Valoa on kaikkialla ja vaikka sää lämpenee, rinteet ja hiihtoladut ovat edelleen avoinna. Tämä on hämmästyttävä aika lähteä luontopolulle nähdä ja kuulla, kuinka maa herää.

Myöhäinen talvi on paras aika nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja ainutlaatuisesta Lapin tunnelmasta. Auringonvalo joutuu leikkimään lumipankkien hohtavilla pinnoilla, kun napayön pimeys häviää ja luonto ja paikalliset ihmiset alkavat hitaasti herätä talvisesta unestaan.

Vaikka kevät tarkoittaa lämpimämpiä päiviä, talvisää on parhaimmillaan myöhään. Lisääntyvä valon määrä ja heräävä luonto tekevät ulkona kutsuvan, ja kevääksi valmistuva luonto voidaan ihmettää monin eri tavoin. Voit varmasti päästä pois jokapäiväisestä elämästäsi esimerkiksi hiihtämällä tai kelkkailemalla kiiltävillä lumipankeilla nauttimalla Lapin puhtaasta luonnosta.

Erityisesti Pohjois-Lapissa aurinkoinen talvi voi nauttia huhtikuusta. Kevään alku ja talven mystiikka tekevät loppuvuodesta Lapissa maagisen kokemuksen.

JOULU JA UUSI VUOSI (1.12.-5.1.)

Polar Night (marraskuu-joulukuu)
Alkutalvella päivänvalo heikkenee ja Polar Night tarttuu. Hämärä ilmentää Lapin maagista mystiikkaa ja on ihanteellinen viihtyä sisätiloissa takan vieressä ja sopeutua ympäröivään hiljaisuuteen.

Lumiset tunturit ja pimeät yöt luovat upean ilmapiirin vuoden lopun juhliin. Nauti salaperäisestä lappilaisesta tunnelmasta, joka on kiertynyt lämpimän takan eteen teekupin kanssa kädessäsi pohjoisen rauhallisuuden ympäröimänä.

Kun vuosi on kääntymässä, on aika juhlia joulua ja uutta vuotta. Mikä olisi idyllisempää kuin juhlia joulua joulupukin kodissa Lapin tunturien varjossa. Lappi tarjoaa paljon mahdollisuuksia joulukaudella, olitpa sitten aktiivinen joululoma keskellä lunta peitettyjä tunturia tai rauhoittava tauko pitkän syksyn jälkeen.

Vuoden lähestyessä loppuaan pohjoinen valmistautuu tervehtimään uutta vuotta. Pimeät yöt ovat täydellisiä pohjoisvalojen metsästykseen ja vuoden viimeisenä päivänä pimeä yötaivas on täynnä loistavia, värikkäitä ilotulitteita. Vuoden loppu on juhlallinen Lapissa.